Zašto je toliko bitno kakva je vaša mejl adresa?

 • Naslovna
 • Posao
 • Zašto je toliko bitno kakva je vaša mejl adresa?
Profesionalna mejl adresa

Mejl adresa često govori mnogo više nego što se misli. Jedna od poželjnijih reakcija na mejl adresu jeste izostanak iste. Zašto? To znači da je adresa pristojna i profesionalna, a iz naziva se vidi ko je vlasnik. Jednom rečju, normalna.

Ostale reakcije možemo svrstati na osnovu Gausove raspodele koja podrazumeva da jedan manji deo izaziva lošu reakciju, ali postoji i deo koji izaziva oduševljenje. U praksi, nažalost, srećemo dosta veću koncentraciju mejl adresa koji izazivaju lošu reakciju.

Adresa elektronske pošte se sastoji od korisničkog imena i naziva internet domena. Oni su uvek razdvojeni znakom „@“. Na oba elementa mi utičemo. Prvi deo je ključan jer sadrži najbitnije informacije o vlasniku adrese, dok se drugi deo razlikuje u zavisnosti od toga da li imamo svoj internet domen ili ne.

Evo nekoliko primera karakterističih primera.

 • Loš primer: pcelica94@gmail.com
 • Dobar primer: vuk.karadzic@gmail.com
 • Dobar primer sa posedovanjem internet domena: elon.mask@tesla.com

Sa ili bez internet domena?

Nemoguće je da mejl adresa bude bez internet domena. Ono što se razlikuje jeste da li smo mi vlasnici tog domena ili neka druga firma. Dakle imamo sledeće opcije:

Domen firme čije mi usluge koristimo (sa ili bez naknade)

Najčešće se koriste Google, Yahoo, Microsoft. Tada adresa glasi @gmail.com, @yahoo.com, @outlook.com, itd. U ovom slučaju mi nismo vlasnici naše adrese već samo koristimo usluge neke druge firme.

Ovo je u redu koristiti u privatne svrhe, za registracije na različite servise, za konkurisanje za posao itd.

Loše je koristiti ih ako se bavimo nekim biznisom jer uliva veliko nepoverenje. Kako reagujete kada vam stigne mejl od recimo bancaintesa@gmail.com? Pošto je u pitanju novac, ovako nešto bi vam odmah bilo sumnjivo. Isti princip važi i za bilo koji drugi biznis.

Domen internet provajdera

Internet provajder je ona firma preko koje imamo pristup internetu (na primer mts, BeotelNet, SBB, OrionTelekom)

Slična je situacija kao u prvom slučaju, ali bi bilo poželjno izbegavati ove domene prilikom konkurisanja za posao. Prevedeno, osobu je mrzelo da uloži 10 minuta i napravi samostalno mejl adresu.

Sopstveni internet domen

Jedino u ovoj situaciji smo mi vlasnici adrese. I ovo je jedina dobra opcija za biznis. Tada je format: @nazivfirme.tld.

Neki od primera su @amazon.com, @taraba.rs, @trezor.gov.rs, @testiranje.rs

Ovakav domen donosi veći nivo ozbiljnosti i profesionalnosti, ali i instant reklamu. Svako ko vidi vašu adresu ime.prezime@nazivfirme.rs će vrlo verovatno otići na vaš sajt i pogledati čime se bavite (ili firma iz koje pišete).

Za privatno korišćenje ovo nije toliko česta praksa. Potrebno je da imamo svoj personalni sajt ili neki sličan servis.

Korisničko ime u mejl adresi

Idealno je da prvi deo mejl adrese bude u formatu ime.prezime. Često to nije dostupno (varijanta 1 iz prethodnog pasusa). U tom slučaju možemo pribeći taktikama dodavanja još nekih delova.

 1. Idealna situacija:
  • Primeri: milomir.dragovic, dragovic.milomir.
 2. Inicijali
  • Primeri: m.dragovic, milomir.d, dragovic.m, d.milomir
 3. Dodavanje broja 1, 2, 3…
  • Primer: milomir.dragovic1@gmail.com.
  • Najlakši način rešavanja problema. Potencijalni problem može biti lako mašenje broja kada neko ukucava.
 4. Dodavanje godišta:
  • Primer: marko.markovic1989@gmail.com
  • Lakše zapamtiti nego prethodno rešenje. Potencijalni problem je odavanje podatka koji možda ne želite da bude javan. Realno, nije to neka tajna sada kada većina ljudi ostavlja te podatke na društvenim mrežama. Ali potencijalni poslodavac bi trebao da donosi zaključak na osnovu vašeg znanja, ne i godina.
 5. Dodavanje grada.
  • Primer: marko.zemun@gmail.com
  • Dobro samo ako nikada nećete izaći iz svog grada.

Sažetak

 • Ako ne znate kojeg mejl provajdera da koristite onda neka to bude gmail.com.
 • Poželjno je da mejl sadrži i ime i prezime.
 • Bez nasumičnih brojeva i karaktera.
 • Napraviti modifikaciju ako je adresa zauzeta dodavanjem prefiksa/sufiksa.
 • Svi primeri u prethodnim pasusima su bolji nego staviti naziv kućnog ljubimca, lika iz filma, junaka iz igrice, nasumičnih slova koje ne mogu da se izgovore već se moraju spelovati (ovi primeri nisu izmišljeni već iz ličnog iskustva autora teksta).

Šta autor teksta koristi?

Jedna od prvih adresa (i dalje aktivna) koju sam napravio je bila milomir.drago@gmail.com (od Milomir Dragović). Kasnije sam imao i druge varijante poput: milomir.dragovic@outlook.com, dragovic.t.milomir@gmail.com i naravno one vezane za firme u kojima sam radio.

Ona koju sada najviše koristim je vezana za internet domen: hello@milomir.rs. Ako imate neki dobar primer za kombinovanje napišite u komentaru ispod.

Tags:
Ostavite komentar